J van JARIG

Zestig

Literaire Scheurkalender, 25-7-2007

Ik ben geboren in de warmste zomer van de vorige eeuw, 1947. Toegegeven, de superlatief “warmste” blijft betwist, omdat weerkundigen nu eens de gemiddelde temperatuur per maand, dan die voor het hele seizoen hanteren, of de hoeveelheid zon, of een hittepiek, of je dit en je dat, warm, koud of nat, meteorologie heeft een moeilijke naam en doet navenant. Ikzelf hanteer het warmterecord van mijn geboortezomer als mijn natuurlijke graadmeter. Een minder warme zomer is een mindere zomer is een kwakkelende zomer is een natuurramp voor wie zoals ik op zonne-energie draait.
Het weer zelf doet anders ook graag moeilijk, en op mijn verjaardagen tegendraads. Toen ik 40 werd, stonden we ons binnen te verdringen omdat het buiten zo kil was. Op de fatale dag dat ik 50 werd, regende het. Van die keer dat we de kachel aanmaakten, heb ik het jaartal verdrongen, van de keren dat ik een trui droeg als ik binnenshuis de kaarsjes op de taart uitblies, ben ik de tel kwijt.

Schitterende god Ra, kan ik bij jou terecht met mijn verjaardagswens dat 25 juli 2007 de warmste en zonnigste dag van het jaar is in België? Ik word 60 en wil dat met een strooien hoed op mijn kop vieren en vergeten op een – dikbevolkt, en iedereen dungekleed – tuinfeest thuis. 

“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin