Op cultuurreis in de coronatijd

In het spoor van 16de eeuwse prinsessen

Vijf jaar geleden startte ik een trilogie Davidsfondsreizen, die ik zelf heb uitgestippeld en die aansluiten bij mijn boeken 'Hartenheer' en 'De gestolen prinses', die zich afspelen in de 16de eeuw onder de Habsburgers. Ik neem reizigers mee in de voetsporen van de moeder, de tante en de zus van keizer Karel. De lezingen en cursus die ik over dat boek geef, gaf ik de veelzeggende titel ‘Prinsessen beleven geen sprookjes’ mee.

In 2015 en 2019 ging de reis naar Spanje. We volgden de rouwstoet van Johanna van Castilië, alias de Waanzinnige, die de moeder van keizer Karel was. In 2017 en 2018 was Denemarken aan de beurt. Daar kwam Isabella van Oostenrijk, een jongere zus van keizer Karel, terecht als koningin. 

Dit jaar was de reis naar Spanje voor de derde keer opgenomen in de DF-cultuurreizen. Ze was volzet, maar kon niet doorgaan in mei 2020, coronatijd. Maar: geen afstel, wel uitstel, naar mei 2021.

15 - 21 september 2020, kindbruidje Margaretha van Oostenrijk

Geen nood: dit jaar maak ik de trilogie van prinsessenreizen rond met een week ‘tour de France’ en vooralsnog is er geen reden om die reis uit te stellen. Frankrijk geldt als een veilige reisbestemming, Belgen zijn er meer dan welkom en zowel de Franse toerismesector als DF-cultuurreizen zijn op hun qui vive inzake coronaveiligheid.

De reis is geïnspireerd door de kinderjaren van Margaretha van Oostenrijk, de tante van keizer Karel. Zij werd als kleuter overgeplaatst naar het Franse hof en groeide er als kindbruidje op in het kasteel van Amboise, tot 'la petite reine de France’ opzijgeschoven werd voor Anne de Bretagne, die in Nantes resideerde.
Zie het programma van deze reis (per bus en trein), waarvoor hier kan geboekt worden.

Langs de taalgrens, een vredige route

Om van Vlaanderen naar Wallonië te gaan, hoef ik alleen mijn straat over te steken. Want ik woon in Overijse, mijn buurvrouw huist aan de overkant in La Hulpe en we leven in goede verstandhouding. Die persoonlijke situatie inspireerde mee mijn boek ‘De Taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt’. Niet dat het boek een autobiografisch relaas is, integendeel, het is een geschiedenisboek dat de Belgische taalgrenzen doorheen de hele Belgische geschiedenis weeft.

29 september - 2 oktober 2020, Belgische vierdaagse

Na het boek, nu de reis. Die was gepland voor juni 2020 en werd uitgesteld tot na de zomer, dinsdag 29 september tot vrijdag 2 oktober, per bus (en in een 'bubbel' van 15 tot maximum 25 personen) langs de taalgrens. Omdat de Germaans-Romaanse taalgrens zich in Gallia Belgica entte op de Romeinse heirbaan Boulogne – Keulen, start de reis in Tongeren en eindigt ze in Bavay. En in vier, liefst zonnige, dagen kronkelt ze van Voeren naar Moeskroen. Zie het hele programma en zo u mee wil reizen, boek hier. En reken maar dat deze reis uw kijk op die dekselse Vlaams-Waalse taalgrens voor altijd zal veranderen. Nog meer aanbeveling nodig? Luister hier!

“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin