Cultuurreizen, het ideale toerisme

EEN HISTORISCHE TRILOGIE 

In het spoor van 16de-eeuwse prinsessen

Tien jaar geleden startte ik een trilogie Davidsfondsreizen, die ik zelf heb uitgestippeld en die aansluiten bij mijn boeken 'Hartenheer' en 'De gestolen prinses', die zich afspelen in de 16de eeuw onder de Habsburgers. Ik neem reizigers mee in de voetsporen van de moeder, de tante en de zus van keizer Karel. De lezingen en cursus die ik over dat boek geef, gaf ik de veelzeggende titel ‘Prinsessen beleven geen sprookjes’ mee.

In 2015, 2019 en 2022 ging de reis naar Spanje. We volgden de rouwstoet van Johanna van Castilië, alias de Waanzinnige, die de moeder van keizer Karel was. 

In 2022 stond de ‘tour de France' op het programma, Margaretha van Oostenrijk achterna die op haar tweede als kindbruidje voor de dauphin naar Frankrijk vertrok. De reis kon niet doorgaan - de coronavrees was nog steeds sterker dan de reislust. Wie weet een plan voor 2025?

In 2017 en 2018 was het de beurt aan Denemarken, waar Isabella van Oostenrijk, een jongere zus van keizer Karel, terechtkwam als koningin. Op de Davidsfonds-cultuurreis troonde ik mijn medereizigers mee door het sprookjesland, van eiland tot eiland, natuurlijk door de hoofdstad Kopenhagen en even naar buurland Zweden via de fameuze Sontbrug. In 2024 was de reis gepland, maar raakte ze niet volgeboekt. Een volgende keer wel? 


“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin