Cultuurreizen, het ideale toerisme

EEN HISTORISCHE TRILOGIE 

In het spoor van 16de eeuwse prinsessen

Vijf jaar geleden startte ik een trilogie Davidsfondsreizen, die ik zelf heb uitgestippeld en die aansluiten bij mijn boeken 'Hartenheer' en 'De gestolen prinses', die zich afspelen in de 16de eeuw onder de Habsburgers. Ik neem reizigers mee in de voetsporen van de moeder, de tante en de zus van keizer Karel. De lezingen en cursus die ik over dat boek geef, gaf ik de veelzeggende titel ‘Prinsessen beleven geen sprookjes’ mee.

In 2015 en 2019 ging de reis naar Spanje. We volgden de rouwstoet van Johanna van Castilië, alias de Waanzinnige, die de moeder van keizer Karel was. In 2020 was deze reis een derde keer aan de beurt, maar kon ze niet doorgaan en dat was ook zo in coronajaar 2021. 

In 2017 en 2018 was Denemarken aan de beurt. Daar kwam Isabella van Oostenrijk, een jongere zus van keizer Karel, terecht als koningin.

In 2022 wilde ik de trilogie van prinsessenreizen rondmaken met een ‘tour de France', Margaretha van Oostenrijk achterna die op haar tweede als kindbruidje voor de dauphin naar Frankrijk vertrok. De reis kon niet doorgaan - de coronavrees was nog steeds sterker dan de reislust. 

In mei 2023 zet Davidsfonds Reizen opnieuw Spanje op het programma en ik reken al zeker op de medereizigers die in 2020 van de partij wilden zijn en toen coronagedwongen thuis moesten blijven. De data: maandag 8 tot en met zondag 14 mei 2023. Het programma en de praktische informatie, zie hier


“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin