E van EKSTER

Geluk

Literaire Scheurkalender, 12-4-2005

Eén dag, drie vreugden. Die krijg je binnen die ene dag cadeau als je een trio eksters ziet, een koud kunstje van oplettendheid, want je komt op je wegen dagelijks eksters tegen. Ze hiphoppen langs autostrades, scheren over daken, grasduinen in tuinen. Zie je één ekster, dan is er goed nieuws in aantocht. Zie je twee eksters, dan staat je een prettige ontmoeting te wachten. Let je niet op eksters, maar zijn zij zo vrij hun nest in de buurt van jouw huis te bouwen, dan kondigt dat veel goeds aan voor jou en je huisgenoten.
Eksters zijn voorbodes van geluk, althans volgens de oosterlingen, die eksters met de lente associëren en in bloesems portretteren. Volgens de westerlingen zijn eksters daarentegen galgenvogels en pikkedieven van juwelen en geld. Dat laatste is een hardnekkig fabeltje, pure prietpraat, lees daar de pica pica-studies maar op na.
Je hebt dus voor je kijk op de ekster de keuze tussen oosters bijgeloof en westers volksgeloof, al kan je natuurlijk ook kiezen voor het een én het ander, de witte en de zwarte kant van de vogel.

Maar als ik dan onderweg drie eksters heb gezien, vergeet ik in de loop van de dag mijn vreugden te tellen. Achteloosheid, een dagelijkse zonde.

“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin