D van DOODGELEZEN

Boekenman

Literaire Scheurkalender, 16-11-2005

Naast krantenlezer ben ik ook krantenknipper. Ik selecteer, decoupeer, klasseer met toewijding. Maar krant vergeelt en raakt gedateerd. Veel van wat ik bij een eerste lectuur interessant vond, vind ik bij een tweede lectuur déjà-lu. Nu maak ik echter het omgekeerde mee, vind ik een knipsel bij iedere lectuur curieuzer en interessanter. Als dat zo doorgaat, gaat het bericht me behalve intrigeren ook obsederen.  
Lees mee, lezer. “Een 63-jarige man is dinsdag door de politie dood gevonden in zijn flat. De man las van 's morgens tot 's avonds en had geen contact meer met de buitenwereld. Een buur verwittigde dinsdag toch de conciërge, omdat hij de man al zeker twee maanden niet had gezien. Omdat de deur gebarricadeerd was met boeken, moest de brandweer met een ladder langs het raam naar binnen. Het slachtoffer had geen meubelen of bed. Hij sliep op een plank die op stapels boeken rustte. Toen hij dinsdag werd gevonden, lag hij dood op een stapel boeken.”
Wat bezielde de boekenman? Welke boeken las hij dan? Op welke boeken lag hij dood? De antwoorden op die vragen wil ik als puzzelstukken in elkaar leggen, om het verhaal te vertellen van de kettinglezer die aan één stuk door las zoals een ander aan één stuk door rookt en met de ene sigaret de volgende aansteekt.

“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin